Het respect voor een circulaire leefomgeving is immens

Als er de intentie is om het meest circulaire kantoorgebouw van de Benelux te bouwen en onderhouden leg je de standaard wel erg hoog. En toch is dat in het centrum voor duurzaamheid en innovatie in de bouw gelukt. Kamp C in Westerlo combineert en illustreert alle huidige technieken en criteria om ‘biobased’ te bouwen aan een duurzame leefomgeving.

Circulair ontwerpen, daar begint alles mee. Joeri Beneens, zaakvoerder van Beneens Bouw & Interieur stond mee aan de weg van dit gedurfde project.

“12% van de materialen die zijn verwerkt in Kamp C hebben hier een tweede leven. De houten gevelbekleding komt van een hangar in Antwerpen maar ook de tapijttegels, binnenwanden en brandladders zijn hergebruikt materiaal.”

Door urban mining, de zoektocht naar (her)bruikbare materialen gaat een nieuwe wereld van circulaire producten open. Netjes opgeslagen in database zijn ze beschreven omschreven, uitgetekend en berekend zodat de ‘pluk’ van die materialen makkelijk wordt.

Hier heeft elke onderdeel een NFC-tag waardoor de research nagenoeg automatisch gaat.”

Bron : De Derde Long

“Door te gaan werken met allemaal gelijke modules van 5 op 5 meter werk je herbruikbaarheid in de hand,” gaat Joeri verder. “Door die standaardisering pas alles weer netjes in een andere context als dit gebouw afgebroken wordt. En die these moet ook gelden voor materialen die in de ‘traditionele bouw’ verankerd’ zijn.”

 

Duurzaam hout dat eeuwig kan blijven leven

 

Door alle leveranciers en fabrikanten vanaf het begin bij een project te betrekken verloopt dat proces snel en efficiënt. Ook deurenfabrikant Theuma sprong al vanaf het begin mee aan boord.

“Onze deuren worden met 6 kleine schroeven in het kader gezet en dat wordt dan weer opgevuld met rotswol.” De verduidelijking van Hank Pijpstra van Theuma laat niks aan de verbeelding over. “Alles zit netjes verborgen achter een stootrand waardoor er visueel geen enkel verschil is met andere deuren. De deuren, brandwerend of geluidswerend, zijn in een wip weer gedemonteerd. En al het gebruikte hout is FSC gecertificeerd.”

Onze productiehal wordt verwarmd met productie overschotten.”

Advies op maat?

Stompe celrooster deur & WoodFlex kozijn kozijn

Celrooster deur & WoodFlex kozijn

Blogs

Theuma-deursets, duurzame deursets

Respect voor het milieu geeft richting aan de investeringen en initiatieven van Theuma. Certificaten bewijzen…

De kracht van EBC en EPC

Bij Theuma staat kwaliteit voorop. Onze deuren blijven lang mooi en onbeschadigd. Hoe we dat…