Duurzaamheid

Al meer dan een decennium begrijpen we bij Theuma het belang van een respectvolle en zuinige omgang met energie en grondstoffen. We onderscheiden ons al jaren als voorloper op het gebied van duurzame productiemethodes en dankzij het gebruik van duurzame producten. Op onze daken liggen al lang  zonnepanelen en ons afvalhout verbranden we om onze fabrieken te verwarmen.

De kracht van EBC

Een witte deur die wit blijft? Bij Theuma lakken we deuren met ons uniek EBC-lakproces (Electron Beam Curing). Elektronenstralen harden de lak en zorgen voor een netwerk van volledige verbindingen, waardoor het oppervlak spiegelglad wordt. Zuurstof krijgt zo geen kans om de polymeerketens te verbreken. Het gevolg? Een EBC-lakdeur van Theuma behoudt haar kleur en vergeelt niet.

Onze superharde EBC-lakdeuren zijn bovendien ook uiterst zacht voor het milieu: het EBC-lakproces verbruikt slechts 20% van de energie van het traditionele UV-lakproces en er komt tijdens het productieproces geen CO2 of ozon vrij. En doordat onze unieke EBC-laklaag 100% uitgehard is, komen er ook na plaatsing geen giftige stoffen (VOS’s) vrij. Geen wonder dat we bij Theuma jaren geleden al overschakelden naar deze groene technologie.

Partner van De Derde Long

Theuma is partner van De Derde Long, onderdeel van B2Build, een platform voor de bouwprofessional. Samen met andere bouwbedrijven delen we er kennis en gaan we op zoek naar integratiemogelijkheden van duurzaamheid en woon- en werkcomfort.

Op weg naar het Cradle to Cradle Silver Certificate

Het Cradle to Cradle-certificaat is een wereldwijde standaard voor veilige, circulaire en verantwoorde producten en productieprocessen. We werken samen met het Cradle to Cradle-platform om het certificaat te behalen. Dat beoordeelt onze producten en productieprocessen op vijf categorieën:

  1. gebruik van gezonde materialen
  2. recycleerbaarheid van de onderdelen
  3. waterverbruik en impact op het milieu
  4. energieverbruik en broeikasgasemissies
  5. sociale verantwoordelijkheid

 

Op basis van een analyse en na een positieve evaluatie kent het een Cradle to Cradle-certificaat toe op een van deze vijf niveaus: basic, bronze, silver, gold, platinum. Theuma wil tegen 2024 het zilveren Cradle to Cradle-certificaat behalen. In deze blog vertellen we je aan welke KPI’s we willen werken.

FSC

Het FSC®-keurmerk geeft aan dat grondstoffen voor houtproducten afkomstig zijn uit verantwoord beheerde bossen. Hout en grondstoffen voor houtproducten met een FSC-label komen uit duurzaam beheerde bossen en brengen dus geen schade toe aan natuur en milieu. Het hout in Theuma-deuren is voor 99% FSC-gecertificeerd.

BREAAM certificaat

Het BREEAM-certificaat geeft de duurzaamheidsprestaties van gebouwen en gebieden aan. Dutch Green Building Counsel heeft het keurmerk BREEAM-NL ontwikkeld omdat Nederland het BREEAM-certificaat steeds vaker gebruikt. Het BREEAM-NL-certificaat is toegespitst op de Nederlandse wet- en regelgeving, praktijkrichtlijnen en bouwpraktijk. Theuma draagt in drie categorieën bij aan jouw BREEAM-certificering, waardoor je 22 punten kan behalen.

LEED certificaat

Het Amerikaanse LEED-certificaat is een wereldwijd gebruikt keurmerk voor gebouwen. Het bestaat uit meerdere duurzaamheidscategorieën, waarin gebouwen op diverse criteria beoordeeld worden. Theuma draagt in twee categorieën bij aan jouw LEED-certificering, waardoor je 12 punten kan behalen.